Γιατί οι υπολογιστές χαλάνε ή δεν λειτουργούν τόσο καλά με την πάροδο του χρόνου;

Τα βλέπεις αυτά;


Είναι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές. Μπορείς να βρεις αρκετούς σε κάθε τροφοδοτικό που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 50 χρόνια.  

Το πρόβλημα είναι πως δεν αντέχουν με την πάροδο του χρόνου. 

Αν ενεργοποιήσεις κάποιον παλιό υπολογιστή, ή οθόνη, ή οτιδήποτε αντίστοιχο, ίσως ακούσεις κάποιο "ποπ" και μυρίσεις καπνό, μόλις έκαψες έναν πυκνωτή. Είναι πολύ πιθανόν ότι οποιοσδήποτε παλιός υπολογιστής , έχουν έναν ή περισσότερους χαλασμένους πυκνωτές (ή τουλάχιστον αν όχι χαλασμένο , πνέουν τα λοίσθια)

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η παροχή ενέργειας να είναι ασταθής. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά chip απαιτούν σταθερή τάση και σταθερή παροχή προκειμένου να λειτουργήσουν εύρυθμα. Αν έχεις ασταθή παροχή ρεύματος, η μονάδα ίσως λειτουργήσει καλά μέχρις ότου υπάρξει πτώση τάσης, μετά σταματάνε τα λειτουργούν, και στην συνέχεια λειτουργούν καλά όταν τα ενεργοποιήσεις πάλι.

Άλλα εξαρτήματα - Μνήμη, η CPU κλπ - δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Τα τροφοδοτικά έχουν, όπως και οι ανεμιστήρες (ψύκτρες) επίσης. Η βλάβη ανεμιστήρα μπορεί να είναι αθόρυβη -απλά σταματάει να περιστρέφεται και δεν το γνωρίζεις - ή είναι πολύ θορυβώδης. Και στις δυο περιπτώσεις , η κακή απαγωγή θερμότητας από τις πλακέτες ή τα chip μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πιο ανθεκτικά εξαρτήματα όπως τους ημιαγωγούς, και να τους καταστρέψει λόγω υψηλής θερμότητας. 

Όπως συμβαίνει και με την υπερθέρμανση του κινητήρα του αυτοκινήτου σου, αν το καταλάβεις και αντικαταστήσεις τους ανεμιστήρες , ίσως έχεις κάποια "ψημένα " εξαρτήματα που καθιστούν τον υπολογιστή σου "νεκρό ". 

Το τελευταίο πράγμα είναι φθορά στις κολλήσεις της πλακέτας. 

Το καλάι (solder ) είναι η κόλλα που συγκρατεί τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού αλλά και ένας σύνδεσμος , οπότε η κόλληση θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Υπάρχει πιθανότητα κάποια κόλληση να μην είναι "τέλεια" και με τον καιρό να παρουσιάσει βλάβη (είτε λόγω υψηλής θερμότητας, είτε λόγω υψηλής τάσης που διαρρέει το συγκεκριμένο εξάρτημα ). Η σημειωμένη κόλληση στην παραπάνω φωτογραφία είναι κακής ποιότητας, οι υπόλοιπες δεν είναι. Είναι λίγο δύσκολο να το εντοπίσεις.

Τώρα φαντάσου να προσπαθήσεις να εντοπίσεις κάποια κακής ποιότητος κόλληση σε μία πλακέτα μεγέθους 35 cm x 35cm με χιλιάδες κολλήσεις, προκειμένου να επισκευάσεις την κακή κόλληση...
Επίσης ακαθαρσίες και κακός σχεδιασμός στην πλακέτα μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα.
Αυτές είναι οι σημαντικές αιτίες που έχω αντιμετωπίσει. 

Ο Altair 8800χρειάστηκε ένα καλό καθαρισμό, αντικατάσταση σε όλους τους πυκνωτές και κάποιες επιδιορθώσεις σε κάποιες κακές κολλήσεις προκειμένου να λειτουργήσει όσο καλά λειτουργούσε στα 70's. 

No comments:

Post a Comment