Υπάρχει τίποτα αξίας στον Άρη;

Απάντηση του Dave Consiglio, καθηγητής φυσικής


Αυτή είναι μία εξαιρετική ερώτηση.
Ο Άρης δεν έχει σημαντικά αποθέματα χρυσού ή πλατίνας ή διαμαντιών, και καθόλου πετρέλαιο ή κάρβουνο. Ακόμα και αν είχε, το να τα μεταφέρουμε εδώ θα εκτόξευε το κόστος τους σε σημείο που θα ξεπερνούσε την αξία τους. Τα πράγματα που μπορούμε να βρούμε στον Άρη, είναι πράγματα όπως οξείδια του σιδήρου, διοξείδιο του άνθρακα και νερό, τα οποία είναι πρακτικά δωρεάν εδώ στην Γη. 
Όμως το γεγονός ότι υπάρχουν στον Άρη τα κάνουν πολύτιμα.
Το νερό θα επιτρέψει σε μελλοντικούς αποίκους να πιουν, να καλλιεργήσουν και να αναπνεύσουν (το νερό μπορεί να διαχωριστεί προκειμένου να δημιουργήσουμε αναπνεύσιμο οξυγόνο). Το διοξείδιο του άνθρακα θα τους επιτρέψει να καλλιεργήσουν. Και τα οξείδια του σιδήρου θα τους επιτρέψουν να κατασκευάσουν σίδηρο και ατσάλι που θα το εκμεταλευτούν με πάρα πολλούς τρόπους.
Επομένως είναι αυτό τα υλικά πολύτιμα; Από μόνα τους, όχι. Όμως, πολύ απλά, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αρκετή πρώτη ύλη από την Γη, με τρόπο που να μην είναι ενεργοβόρο, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε για κάποια εξωγήινη αποικία. Υπάρχει ένας λόγος που μία αποικία στον Άρη πιθανών να είναι πιο εφικτή σε σχέση με μία στο φεγγάρι - Ο Άρης πιθανών να έχει αρκετή πρώτη ύλη προκειμένου να διατηρήσει μία αποικία χωρίς βοήθεια από την Γη, αλλά το φεγγάρι μάλλον δεν μπορεί.  Το γεγονός ότι ο Άρης έχει αρκετή πρώτη ύλη ικανή να διατηρήσει μία αποικία ζωντανή χωρίς την βοήθεια της Γης τον κάνει έναν πλούσιο πλανήτη. 

Ποιο είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε σε μαγεία στη Γη;

Απάντηση του Meiji Marts,

Το "Πόδι Ελέφαντα" του Τσερνόμπιλ.


Είναι ότι πιο κοντινό έχουμε στην πιο γνωστή γοργόνα της ελληνικής ιστορίας: το βλέμμα της Μέδουσας.

Το καλούμενο "Πόδι Ελέφαντα" είναι μία συμπαγής μάζα που αποτελείτε από λιωμένα πυρηνικά καύσιμα αναμεμειγμένα με πολύ τσιμέντο, άμμο και μονωτικά υλικά του πυρήνα. Βρίσκεται σε μία υπόγεια περιοχή κάτω από την αρχική τοποθεσία του πυρήνα.

Μόλις 30 δευτερόλεπτα έκθεσης, μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα και κούραση μία εβδομάδα μετά. Δύο λεπτά έκθεσης θα προκαλέσουν αιμορραγία των κυττάρων σου, 4 λεπτά: εμετό, διάρρεια και πυρετό. Μετά από 300 δευτερόλεπτα, θα έχεις μόνο δύο μέρες ζωής,

Όταν έγινε η λήψη της φωτογραφίας, 10 χρόνια μετά την καταστροφή, το "Πόδι Ελέφαντα" εξέπεμπε το ένα δέκατο της ραδιενέργειας που είχε κάποτε. Παρόλα αυτά, μόλις 500 δευτερόλεπτα έκθεσης σε αυτά τα επίπεδα θα προκαλούσαν ήπια ασθένεια ακτινοβολίας, και λίγο παραπάνω από μία ώρα έκθεσης θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Το "Πόδι Ελέφαντα" είναι ακόμα επικίνδυνο, αλλά η ανθρώπινη περιέργεια και η προσπάθειες μας τα καλύψουμε τα λάθη μας μας κάνει να επιστρέφουμε σε αυτό.

Οι κάμερες έχουν μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου να λειτουργήσουν όταν στοχεύουν το "Πόδι Ελέφαντα" πριν καταστραφούν.

Ένα τρικ που κάνουν οι φωτογράφοι είναι να φέρουν μαζί τους καθρέφτες και να φωτογραφίζουν την αντανάκλαση του.